Месечне архиве: децембар 2012

АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА У 2012 год.

Управни одбор Удружења жели да Вас упозна са активностима Удржења које су обављене у току ове године.

Као главни и први циљ Удружење је поставило континуирану медицинску едукацију својих чланова.Као што сте и сами упознати да би обновили своју лиценцу за рад у току године треба да скупимо одређени број бодова,па је сам акценат стављен на организацију разних курсева,семинара,конгреса,како би чланови Удружења лакше дошли до бодова из струке који су неопходни за обнављање лиценце.У том правцу Удружење је урадило акредитације при Здравстевном савету Републике Србије и одржало следеће едукације и активности:

 • 4.априла 2012 год. одржан је „Едукативни курс о значају МР прегледа у радиолошкој дијагностици „на Инстутуту за онкологију и радиологију Србије.Курс је бодован од стране Здр.савета са 6 поена за слушаоце и 12 за предаваче.Сам одзив је био веома добар,јер је на курсу учествовало око 200 колега из целе земље,а задовољство организацијом и предавањима изразили су и сами предвачи и учесници курса.
 • у сарадњи са многим колегама из целе земље покренута је петиција која се тиче подизања чланарине при Комори медицинских сестара и здрав.техничара са 100 дин. на 0,6 % од плате,што је Удружење сматрало неоправданим потезом,скупљено је више стотина потписа и у кординацији са другим удржењима и синдикалним организацијам послато у Министарство здравља.Нажалост одговор још нисмо добили.
 • У сарадњи са Високом здравстевеном школом на сајт Удружења је постављено обавештење о следећем термину за усклађивање стручних назива на нашем одсеку,том приликом договорено је да наше Удружење,које са својим чланством представља највеће и најбројније Удружење у земљи спровете анкету на сајту у вези заинтересованости наших колега за специјализације.На основу тих резултата и коментара наших колега одређене су неке смернице у спровођењу специјализација које су недавно започете на Високој здрав.школи струковних студија у Земуну.
 • у сарадњи са Друштвом радиолошких теничара и техничара нуклеарне медицине Војводине договорена је подела домаћинстава централног догађаја у току године тј.Конгреса.Ове године Конгрес је организован од 25-27.05.2012 год. на Палићу.Било је око 300 учесника из целе земље,као и гости са простора бивше СФРЈ.
 • 8-10.јуна 2012 год.одржан је стручни симпозијум Удружења инжењера медицинске радиологије Федерације БиХ у Неуму,где смо присуствовали заиста квалитетним предавањима,организацији и домаћинству.
 • 23.јуна 2012 год. Удружење је у сарадњи са Инстутутом за радиологију К.Ц. Ниш у склопу НЕУРОИНТЕРВЕНЦИЈА 6,организовало један дан предавања за техничаре. Предавање је носило 6 поена за слушаоце,и теме су заиста биле прилагођене техничарима и њиховом раду.
  Предавачи су били:
  проф. др Татјана Стошић – Опинћал
  проф. др Сања Стојановић
  др Александар Бојановић
  проф. др Петар Бошњаковић
  доц. др Зоран Радовановић
 • 29-30.јуна 2012 год. У З.Ц.“Др Драгиша Мишовић“ у Чачку органозован је Курс“Дигитална радиологија“,где су нам техничку подршку пружили људи из „МЕДИКОМА „и „АЛФА ИМАГИНГА“презентовањем нових технологија из области радиологије.Курс је акредитован са 6 бода за слушаоце и 12 за предаваче,било је присутно око 120 учесника.Добијене су похвале за организацију курса,а предавања су била на високом нивоу,с обзиром колико се наша грана медицине развија из дана у дан.
 • иницијативом Управног одбора Удружења и у сарадњи са Високом Здрав.школом успели смо да при Министарству здравља издејствујемо добијање дозволе за усклађивање стручних назива и за колеге које су своје студије завршиле у Ћуприји.
 • Удржење настоји да одржава сарадњу са свим удружењима нашег профила из окружења како би на међусобним скуповима поделили и унапредили знања из наше области.Можемо се похвалити да је та сарадња заиста изузетна и са колегама из Републике Српске,Федерације Бих,Словеније,Македоније,Хрватске,Црне Горе….
 • 08.09.2012 год.Удружење струковних медицинских радиолога и инжењера медицинске радиологије из Републике Српске је организовало мало другачије дружење,рафтинг Таром и Дрином, и тим путем преко нашег удржења позвало заинтересоване колеге за ово адреналинско дружење по приступачнијим ценама.
 • пошто само упознати да врло мало стручне литературе постоји за нас техничаре,на сајт Удружења је постављено обавештење о издању књиге“ Магнетна резонанција“, аутора Игора Фучкана из Загреба,која ја наишла не веома леп одзив колега.Удружења је у сарадњи са самим аутором и издавачком кућом „ТКО ЗНА ЗНА“ кориговало и умањило цену за 10 еура за наше чланове.Наручено око 15 примерака до сада за колеге из К.Ц. Крагујевца,З.Ц.Ужица,Института за онкологију и радиологију,К.Ц.Србије.З.Ц.Ваљева,Института за мајку и дете-Београд итд.
 • 28-30.септембра 2012 год.Удружење радиолошких техничара Македоније је организовало Конгрес на Охриду,где се наша делегација одазвала позиву домаћима,као и неколицина колега из Београда.У име нашег Удружења дорован је пригодан поклон и позив за што бољу и међусобнију размену искуства из наше области.
 • Управни одбор Удружења је у октобру послао 12 техничара на опоравак у хотел“Брезу“ у Врњачкој бањи.Колегама је обезбеђен петодневни боравак на бази пуног пансиона у овој нашој прелепој бањи и саме колеге нису криле одушевљење при посети наше делегације овом иницијативом,као и самим боравком у нашој најпосећенијој бањи.
 • У сарадњи са Европским Удружењем радиографера,чији смо пуноправни чланови,постављено је обавештење на наш сајт и послат допис нашем одсеку на Високој Здрав.школи о позиву студената за учешће на Европском конгресу радиологије које се одржава сваке године марта месеца у Бечу.Наиме младе колеге,студенти би својим ангажманом у виду радова конкурисали за бесплатно учешће нередне године на поменутом Конгресу,а сви подносиоци радова би били у жребу за награду – Iphone 5 .
 • као што знате Удружење и наше чланство слави 31.октобар Св.Апостола Луку,нашу славу.Сваке године један град и радиолошка служба добијају домаћинство и организацију саме прославе.Ове године та част је припала Краљеву и З.Ц.“Студеница“-Радиолошка служба.Како смо ми,као Удружење и наша чланарина главни покровитељ ове прославе учинили смо све да са колегама из Краљева организујемо пригодно обележавање нашег свеца.Било је присутно преко 250 колега из целе земље,а сама организација и прослава је била на завидном нивоу.И овим путем желимо да се захвалимо запосленима у Радиолошкој служби у Краљеву на наизмерном труду,доброј организацију,правој атмосфери,које је одувек пратила како наше скупове,тако и наше славе.Такође велика захвалност многим спонзорима,граду Краљеву.Здрав.центру и другим људима добре воље….
 • у октобру месецу послат је План стручних активности Удружења за 2013 год.свим службама као и позив колегама да активно учествују у КМЕ,а службама које желе да удржење одржи своја акредитована предавања у њиховим центрима да нас конатактирају ради саме реализације истих.Такође,послат је план активности Удружења свим спонзорима,како би на крају године,када се усваја годишњи буџет за наредну годину уврстили наш Конгрес и тиме омогућили лакшу организацију и само учешће наших колега.
 • 2-4.новембра узели смо учешће на Европском састанку радиографера који је ове године одржан у Атини.Као делегати присуствовали су председник Удружења Ружичић Ђорђе и заменик председника ,Видојевић Драшко.Сам састанак на коме је било присутно више од 50 делегата чланица ЕФРС-а,протекао је у сагледавању резултата пројекта које спроводи ЕФРС,финансијском извештају,плановима за нередну године,препорукама које свако национално Удружење у сарадњи са Универзитетима спроводи у својим земљама у вези студирања,практичне наставе и осталог….
 • 10.новембра 2012 год. У З.Ц.Свети лука у Смедреву одражан је курс“Примена М.С.Ц.Т.-а у дијагностици“.Курс је акредитован од стране Здрав.савета Републике Србије са 4 бода за слушаоце и 8 бодова за предаваче.Управни одбор се одлучио на организацију у овом Здрав.центру ,јер је њихова служба недавно добила 16-слајсни скенер и сматрали смо да ће колегама у овом центру оваква врста едукација бити од значаја у њховом даљем раду и размени знања са колегама из других центара.На курсу је било око 100 учесника и захвалност дугујемо радиолошкој служби З.Ц.Свети Лука из Смедерева на помоћи при организацији и самој реализацији курса.
 • ту је наравно доста поште које добијамо,јер колеге траже помоћ од Удружења око активне,пасивне приправности,радних сати,доста ствари које се не тичу Удружења,већ синдиката који имају преговарачу моћ са послодавцем.Али ту смо да пошаљемо допис,охрабримо колеге,дамо савет у вези свега што се тиче неше струке,помогнемо око Коморе,неких законских регулатива,савета,котизација,предавања….
 • приступили су удружењу колеге из :Крагујевца,Лесковца,Љубовије,Пожаревца,Пирота,Краљева,Бање ковиљаче,Ковина …..
 • на крају године Удружење свакој служби шаље календар за нередну годину са Новогодишњом честитком.

Ово је..нећу рећи кратак,јер није кратак резиме активности Удружења у току ове године,сигурно ту има још доста ствари које се ураде,али оне главно је поменуто.Постојала је потреба,а и наравно да све треба да буде транспарентно да се на крају године објави на сајт целокупна активност како би колеге имале увид у рад Удружења.Лично ја,као председник Удружења са управним одбором улажемо огроман труд у реализацију свега горе наведеног и волео бих да сви члановима имају активан приступ и да не постављају само питање шта ја имам од удружења,већ шта ја могу да допринесем том Удружењу.