Месечне архиве: март 2013

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КОЛЕГЕ КОЈИ РАДЕ НА ДИГИТАЛНИМ АПАРАТИМА

Примећена је тенденција широких размера (Београд, Нови Сад, Кикинда, Крагујевац…) да се приликом снимања плућа смањује напон (kV) а повећава јачина струје (mA).

То, међутим, веома утиче на биолошку дозу.

Цитати:

„Да би се смањила биолошка доза за пацијента, mAs треба да су на најнижем могућем нивоу, јер постоји директна пропорционалност између mAs и експозиционе дозе.“

„Када се повећају kV без промене осталих фактора, биолошка доза за пацијента је већа. Али, када се повећање kV комбинује са смањењем mAs (због оптималног дензитета), постиже се значајно смањење биолошке дозе. Коришћење највиших kV, код којих имамо задовољавајући квалитет слике, је најбољи начин да се смањи биолошка доза за пацијента.“ (212. стр)

„Правило 15% каже да повећање kV за 15% даје дуплирање експозиције, односно исти ефекат као дуплирање mA или s. и обрнуто.“

„Оптимални kV за поједине делове тела су максимални kV код којих ће контраст слике бити у прихватљивим границама.“ или „Оптимални kV су практично максимални kV уз најнижи контраст који је прихватљив, а не они kV који дају најбољу слику.“ (467, 468. стр)

„Код компјутеризоване радиографије, kV утичу на контраст као и код филма. Али, неки произвођачи препоручују да се избегава напон изнад 80 kV ако се не користи решетка, јер расипање снижава контраст више него што би то било на филму.“ (639. стр)

„Због велике експозиционе ширине, детекторске плоче су осетљивије на расипање и природни фон, што даје замагљеност, смањује квалитет слике. Зато се мора борити против расипања коришћењем ефикасне решетке, И СМАЊЕЊЕМ ЗРАЧНОГ ПОЉА НА НАЈМАЊУ МЕРУ. Осетљивост на природни фон решава се свакодневним брисањем плоча у читачу.“ (644. стр)

„ПОСТОЈИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ДА СЕ ОСОБЉЕ КОЈЕ КОРИСТИ КОМПЈУТЕРИЗОВАНУ РАДИОГРАФИЈУ ОПУСТИ И РУТИНСКИ КОРИСТИ ВЕЋЕ ДОЗЕ ЈЕР НАКНАДНА ОБРАДА ОМОГУЋАВА КОРЕКЦИЈУ!!! ОВАКВА ПРАКСА ЈЕ ПРОТИВ ЕТИКЕ!“ (641. стр)

*** Carlton, Adler: PRINCIPLES OF RADIOGRAPHIC IMAGING Р.Б. ВМШ

ЕФРС

На састанку који је одржан током Европског конгреса за радиологију у Бечу, Аустрија, историјски споразум о сарадњи је потписан између Међународног удружења Радиографера и радиолошких техничара (ИСРРТ) и Европске федерације друштава радиографа (ЕФРС).

Приложени Уговор су потписали председник ИСРРТ, др Мајкл Ворд и ЕФРС председник, професор Грациано Паоло, у присуству чланова Управног одбора оба друштва.

Познато је да је добро успостављеном структуром и функцијама у ИСРРТ постигнуте велике користи за професију и за јавност на светском нивоу. Фокус на интеракцију са међународним невладиним организацијама, као што су Светске здравствене организације и Међународне агенције за атомску енергију доноси ниво утицаја и репутациони корист која би била тешко оствариба индивидуалним утицајем друштава или групама друштава.

Формирање ЕФРС је омогућио радиолошкој професију да имају знатно побољшан ангажман са структурама Европске уније.Федерација се развила самостална и добро управља програмом рада који доноси значајну корист чланицама друштава и доприноси бољој заштити пацијената у Европи.

Овај споразум о сарадњи препознаје заједничку сврху и намеру обе организације да промовише професију радиологије као заједнички циљ радећи заједно за обострану корист.

Комбиновани утицај који је формализован у споразуму је од значаја и користи за нашу професију и на међународном нивоу и унутар Европске уније.

Едукативни курс о савременим Мр прегледима – Мр срца

Поштоване колегинице и колеге,

Управни одбор Удружења Вас позива на“ Едукативни курс о савременим Мр прегледима – Мр срца“. Курс ће се одржати 5.априла 2013 год. са почетком предавања од 14 часова у амфитеатру Института за онкологију и радиологију Србије, Пастерова 14, Београд.

13-14 часова РЕГИСТРАЦИЈА УЧЕСНИКА
15 мин. Улазни тест Писмени тест
30 мин. Основе Мр прегледа срца са акцентом на позицирању равни снимања Усмено предавање Мр сци.мед.дрОто Ађић
30 мин. Мр у исхемијској болести срца Усмено предавање Проф.др.сци.мед.Ружица Максимовић
30 мин. МР у дијагностици урођених срчаних мана Усмено предавање Мр сци.мед.др Тамара Илисић
30 мин. МР преглед срца-основни протокол прегледа Усмено предавање В.Р.Т.Видојевић
45 мин.  МР преглед срца-позицирање равни приликом снимања-Практични приказ случаја- Рад у малој групи Мр сци.мед.дрОто Ађић,

В.Р.Т.Видојевић

Дискусија 
15 мин. Излазни тест Писмени тест
30 мин. MР дојки и Мр Спекроскопија дојки  Усмено предавање Инж.рад.технологијеИгор Фучкан
15 мин. Евалуација задовољства учесника курса Писмени тест
Додела сертификата

Специјални гост и један од предавача на курсу биће наш колега, Игор Фучкан из Клиничке болнице „ДУБРАВА“ из Загреба, који ће на одржати предавање на тему:

  • „Мр дојки и Мр спектроскопија дојки“

Уједно ово ће бити прилика и да одржи презентацију своје књиге „Магнетна резонанција-припрема и планирање прегледа“, где ћемо моћи да чујемо ближе информације у вези овог изузетног издања.

Курс је акредитован за лекаре, радиолошке техничаре и медицинске сестре од стране Здравственог савета Републике Србије под редним бројем Д-1-469/13 од 01.03.2013 год. и носи следећу бодовну вредност:

  • 8 бодова за предаваче
  • 4 бода за слушаоце

Број места је ограничен на 120, а рок са пријаву је до 03.04.2013 год. Пријаве можете извршити на е-маил адресу Удружења: office@radteh.org.rs или на ruzicicdjordje@gmail.com, где треба доставити име и презиме, установу из које долазите, број лиценце и огранак Коморе којој припадате.

Цена котизације 2.000 дин.

Уплату котизације извршити на жиро рачун Удружења: 205-40156-94 код Комерцијалне банке до 03.04.2013 год. или на лицу места приликом саме регистрације.

Конгрес радиолошких техничара и техничара нуклеарне медицине Србије са међународним учешћем

Управни одбор Удружења жели овом приликом да Вас обавести о организацији нашег Конгреса који ће ове године бити одржан у термину од 17.05 – 19.05.2013 године у конгресној сали хотела „Ђердап“ у Кладову.

Позивамо своје чланство да узму активно учешће на предстојећем Конгресу и пријаве своје радове на следећу е-маил адресу Удружења:

office@radteh.org.rs
ruzicicdjordje@gmail.com

Теме су:

Примери из праксе:савремене радиолошке процедуре,интервентна радиологија, MR i MSCT – прикази случаја, радиотерапија, нуклеарна медицина, радиолошка заштита, слободне теме …

Конгрес је акредитован од стране Здравстевеног света Републике Србије под редним бројем Д-1-470/13 од 01.03.2013 год. и носи следећу бодовну вредност:

11 бодова за предаваце
7 бодова за постер презентације
5 бодова за слусаоце

Обавештење о прихватању и начину излагања радова Научни одбор Удружења доставиће свим учесницима до 20.04.2013 год.

Важни датуми:

20.04.2013 год. * закључивање пријаве радова
21.04.2013 год. * програм Конгреса и обавештење
17.05.2013 год. * отварање Конгреса УРТИТНМС са међунар. учешћем

Cena kotizacije:

за чланове Удружења износи …………. 3.500 rsd.
за госте из иностранства …………… 5.000 rsd.

Цена смештаја износи 8.000 дин. за време трајања Конгреса на бази пуног пансиона. Резервације можете извршити на agencija@djerdapturist.co.rs или на 019/80 10 10.