ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштовано чланство, желимо овим путем да Вас обавестимо о низу активности Удружења у виду два састанка са у Новом Саду и Крагујевцу са представницима нешег профилског одбора у КМСЗТС.

На састанцима смо покренули следећа питања:
1. Зашто од 2010 год. са ВСМШ из Земуна излазе дипломирани медицински радиолози, којима нису признате дипломе ни звање и самим тим не могу да добију одговарајућу лиценцу од стране КМСЗТС.

2. Да се у Правилник о издавању и релиценцирању унесу и сва нова знања
– Струковни медицински радиолог ( основне струковне студије у трајању од 3 године – 180 ЕСПБ бодова )
– Специјалиста струковни медицински радиолог (специјалистичке струковне студије, у трајању од једне или две године, 240/300 ЕСПБ бодова).

3. Да се преко Коморе, заједно са Удружењима обратимо Министарству здравља због полагања стручног испита, јер то исто Министарство не признаје горе наведена звања са дипломом ВСМШ, али се сам стручни испит полаже управо у Министарству здравља. Такође имамо и примедбу на цену таксе за полагање испог, те предлог да се полагање врати као што је и раније било на Институте за јавно здравње, са знатно нижом ценом.

Као што сте и сами чули, недуго затим дошло је до потписивања Правилника о изменама и допунама Правилника о ближим условима за издавање, обнављање и одузимање лиценце од стране министра Златибора Лончара, где су управо главни захтеви, а то је прихватање наших звања и добијања одговорајућих лиценци по тим звањима ПРИХВАЋЕНА.

У наставку активности заказили смо састанак са директорком ВСМШ у Земуну проф. Анђелком Лазеревић и шефом нашег одсека проф. Миланом Милановићем. На састанку где су присуствовали и представници Удружења струковних медицинских радиолога Војводине и Српског Удружења радиотерапијских техничара изнет је предлог да се нађе што лакши начин да колеге које до сада нису урадили усаглашавање својих стручних назива то ураде помоћу семинарских радова из стручних предмета које то звање захтева, а да Удружења уз помоћ КМСЗТС финасијски помогну одређену број полазника колико одреди ВСМШ. Наш предлог је био да цена за тај предлог буде између 10.000 и 15.000 рсд.

Сматрали смо да је то још један корак да подигнемо струку и професију на већи ниво,помогнемо колегама у даљем усавршавању…. нажалост добили смо негативан усмени одговор након неколико дана, са образложењем да усаглашавање више неће бити могуће!

Ми нисмо задовољни одговором,али наставићемо да се боримо за тај предлог и за све остало што је допринети побољшању нашег статуса и положаја у професионалном раду.

Како је у току релиценцирање желимо да обавестимо чланство да преко сајта КМСЗТС провери да ли су вам уписани сви бодови КМЕ. Уколико Вам недостају бодови или нису уписани, а организатор КМЕ је било Удружење молим Вас да пошаљете фотокопију потврде са предавања у КМСЗТС са попуњеним ЗАХТЕВИМ ЗА ИСПРАВКУ/ДОПУНУ БОДОВА, како би Вам сви бодови били правилно уписани и лакше обновили своју лиценцу.

За сваку врсту помоћи стојимо Вам на располоагању и на Вама познате адресе нас можете контактирати. У документима се налази ПЛАН СТРУЧНИХ АКТИВНОСТИ ЗА 2016 год., а ускоро ћете исти добити са календарима на Ваше установе.

Срдачан поздрав,
У. О. УРТИТНМС