Image not found!
Image not found!

Every year on the 8th of November, the day on which Wilhem Conrad Röntgen discovered the X-rays in 1895, we pay attention the huge contribution of radiographers to health care. This year 2020 even the more because of the COVID pandemic.

Usually events for the public are organised in the hospitals this day to show them what the relatively unknown Radiographer profession is about, but this year there are too many limitations under COVID restrictions to do so. Hopefully next year November the world is back to normal.

СAttached you find some PR material we developed an which you are free to use to pay attention to this special day.

Image not found!

Најновије информације из Европске Федерације Радиографских Друштава

The EFRS wishes to bring to your attention the attached important statement, issued yesterday by the European Society of Radiology, reminding our political leaders of the essential role medical imaging must play during the current COVID-19 pandemic. Please take the time to read the full statement which is of value at the national and European levels as a reminder to our political leaders.

The EFRS fully supports this statement by the ESR which focuses on six key points:

  1. 1. Medical imaging in support of an accurate diagnosis of COVID-19
  2. 2. Protecting the workforce and operational change in the radiology department
  3. 3. Continued delivery of care
  4. 4. Availability of imaging technologies
  5. 5. Medical societies’ contribution to healthcare systems
  6. 6. A European approach to the crisis

Thank you all for your professionalism and dedication during these challenging times and remember that "together everything is possible; be involved and make a difference".

Stay safe and we look forward to seeing you again soon.

Jonathan McNulty
EFRS president

PDF Document


Due to the current Covid-19 pandemic, and the anticipated impact it will have across Europe over the coming weeks and months, the EFRS Board have taken the decision to postpone our EFRS Radiographer Education, Research and Practice Summit, scheduled for May 7-9, 2020, in Dublin.
We are currently exploring alternative dates and will advise of this as soon as possible.
Wishing you, your colleagues, and your members, the very best during these challenging times.

Jonathan McNulty
EFRS President


Free Lecture by ESR: Novel Coronavirus Outbreak:
Experience and Challenges in Imaging and Beyond
Thursday 12-03 - 17.00 hrs. CET
The ESR live webinar can now be watched also on Youtube:
Youtube link


Европска федерација радиографских друштава (ЕФРС) основана је 2008. године и тренутно броји више од 100.000 радиографа и 8.000 студената радиографа широм Европе у 39 националних друштава, укључујући Друштво радиолошких техничара и техничара нуклеарне медицине у Србији, као и 60 образовних институција из 33 државе. Према члану 2 Устава ЕФРС - а, улога ЕФРС - а је да:

Представља, промовише и развија професију радиографије у Европи, у оквиру читавог аспекта медицинске слике, нуклеарне медицине и радиотерапије, а све то је директно или индиректно повезано или корисно за то, у најширем смислу.

Организација ЕФРС

Садашњи Извршни одбор ЕФРС-а изабран је од Генералне Скупштине ЕФРС-а, Националних друштва, на 10. годишњем скупштинском састанку у Алкала де Хенаресу, Шпанија, прошлог новембра (слика 1). Садашњи Извршни Одбор има мандат од три године, од новембра 2017. до новембра 2020. године а ја имам част да председавам Извршном Одбору у својству председника ЕФРС-а. У 2014. години моје друштво, Ирски институт за радиографију и радијациону терапију, подржао је моју кандидатуру за придруживање тиму, који је био изабран касније те године, где сам у почетку имао улогу благајника и био именован за заменика председника ЕФРС у фебруару 2016. Извршни Одбор ЕФРС-а у својим активностима подржава генерални директор Дориен Пронк-Лариве (Холандија). Остали чланови садашњег Извршног одбора су наша потпредседница, Цхарлотте Беардморе (Велика Британија), благајник, Василис Сиргиамиотис (Грчка), Цхарлотте Граунгаард Фалквард (Данска), Диего Цатаниа (Италија) и Анке Охмстеде (Немачка) (слика 2). Нас подржавају и од претходни чланови Одбора, непосредно претходни председник Хакона Хјемлија (Норвешка) (слика 3) и Паул Беззина (Малта).

Image not found!

Образовно крило ЕФРС-а се састоји од свих 60 образовних институција чланица ЕФРС-а, а циљ образовног крила је промоција и развој свих нивоа образовања и истраживања радиографије широм Европе. Циљеви образовног крила укључују: развој и унапређење образовних стандарда за образовање радиографа у Европи; развој референтних докумената Европског оквира квалификација (ЕQФ) за радиографе на нивоима 6 (Дипломирани) и 7 (Мастер); да истражује, дистрибуира и објављује материјале и знање које генерише Образовно крило; и пружити помоц́ оним институцијама које желе да развију или унапреде своје програме радиографије; и развијање праксе засноване на доказима и истраживању које води радиографија. Ово се одражава у члану 2 Устава ЕФРС који се односи на развој Европских стандарда професионалне праксе, усклађивање основног и постдипломског образовања и олакшање слободног кретања радиографа. Управљачки тим Образовног крила води ове активности у консултацији са Извршним Одбором и одржава свој годишњи састанак првог дана Европског Конгреса Радиологије у Бечу. Осим Образовног крила, ЕФРС се ослања на своја три Стручна Одбора за признате огранке професије: Медицинска слика, Нуклеарна медицина и Радиотерапија, заједно са другим радним групама пројекта, као што су радне групе ЦПД и ЕQФ, како би се омогуц́ила њихова активност и стратешки планови. Заступљеност у овим радним групама произилази из позива за изражавање интереса члановима друштава ЕФРС и образовним институцијама ЕФРС, као и листе стручњака ЕФРС (база података лица са специфичном експертизом или интересном зоном, где су нови чланови у свим областима професије увек добродошли).

Сарадња и партнерство са другим кључним европским организацијама је од великог значаја за ЕФРС. Заједно са Европском Асоцијацијом Нуклеарне Медицине (ЕАНМ), Европском Федерацијом за Медицинску Физику (ЕФОМП), Европским Друштвом за Радиологију (ЕСР) и Европским Друштвом за Радиотерапију и Онкологију (ЕСТРО), ЕФРС је прошле године основао Европску Алијансу за Истраживање Заштите од Зрачења (ЕУРАМЕД) са циљем заједничког унапређења медицинске заштите и заштите од зрачења кроз одрживе истраживачке напоре. Значајан допринос ЕФРС у успостављању ове платформе, која је објавила свој Први Стратешки Истраживачки Подсетник (Инсигхтс Имагинг (Увид у слике) Ув (2017) 8: 183. дои: 10.1007 / с13244- 016-0538-џ), што је вец́ резултирало темама од интереса за радиографе и радиотерапеуте у истраживању, а који су укључени у најновије позиве за финансирање европских истраживања. ЕФРС има закључен Меморандум о разумевању са вец́ином ових европских организација и радиц́е на заједничким иницијативама и објављивању заједничких изјава и белих књига у наредним годинама.

Радиографи су сада у средишту ЕЦР-а сваке године, кроз партнерство између ЕФРС-а и ЕСР-а што је довело да је ЕЦР сада признат као службени годишњи научни конгрес ЕФРС-а и ЕСР-а за радиографе медицинских снимака. Суделовање радиографа у ЕЦР-у расло је експоненцијално, с највећим радиографским програмом који је сваке године доступан за рекордан број од преко 2.000 радиографа који су суделовали. ЕЦР 2018 је такође имао највећи и најбољи програм за радиографе; по први пут смо покренули награде за радиографе заједно са ЕСР- ом, а које су представљене у Радиограпхерс Лоунгеу (Радиографски салон) ван собе К, у Дом радиографа на ЕЦР-у; и по први пут смо организовали Вече Радиографа када је сприсуствовало више од 320 радиографа из целог света. Било ми је задовољство имати прилику сусрести се с представницима Српског Друштва Радиографа, укључујући председника Ружичић Ђорђа, на ЕФРС-овом штанду током ЕЦР-а .

Image not found!

Председник Ружичић Ђорђе уручује поклон ЕФРС Председнику, Јонатхан МцНултy, у има нашег Удружења, као и примерак ново-основаног часописа РАДИОАКТИВ.