РАДИОАКТИВ

ПОСЛЕ 25 ГОДИНА …

У доба највеће кризе и неизвесности мала група људи решава да оснује професионално Удружење, начини први корак и покрене причу која, ево траје већ 25 година. За то време та мала група је значајно порасла и сада нас има више од хиљаду професионалних и одговорних чланова, који знају и могу да одбране и унапреде струку. Да би наставили њихово наслеђе и оправдали поверење које им је чланство указало, УО на челу са Ђорђем Ружичићем одлучио је да направи још један корак напред и да на 25. годишњици од оснивања Удружења покрене стручни часопис који ће се бавити едукацијом и промоцијом активности чланова, као и да покуша да укаже на проблеме са којима се суочавамо у свакодневном раду.У првом броју за актуелну тему наметнуо се рак дојке, као најсмртоноснији тумор код жена, против кога се на првој линији фронта боре струковни медицински радиолози и специјалисти радиологије, како у превентивном раду кроз организовани скрининг, тако и у даљој дијагностици болести дојке. Њихов квалитетан и добро организован рад је од неизмерне важности за успех ове борбе, зато смо вам ову тему осветлили из више углова и презентовали неколико одличних радова.

Други део почињемо са актуелностима из рада Удружења кроз разговор са садашњим председником и настављамо са осталим гранама радиологије дијагностиком, радиотерапијом, нуклеарном медицином, новим технологијама… Имамо и текст од нашег чувеног професора, који је и мени предавао, о узроцима повећања малигнитета у Србији и да ли то има неке везе са НАТО бомбардовањем. Велики број наших колега отишао је у иностранство у потрази за послом, бавили смо се и том темом, на начин да нека њихова позитивна искуства покушамо да пренесемо овде и тако унапредимо наш рад .

Ово је наш први број, надам се да се први мачићи неће бацити у воду, а свега овога не би било да нема огромног ентузијазма колега које су учествовале у изради часописа. Желео бих да им захвалим овим путем, наравно захваљујем и нашим цењеним професорима који су нас увек подржавали. И на крају ко ће све ово да плати? Моја велика захвалност свим фирмама које су нас подржале и које већ годинама подржавају рад Удружења. Порука за колеге да нас читате, да нас критикујете, и што је најважније-да учествујете!

Бојан Радисавчевић, главни и одговорни уредник

Погледајте Радиоактив